Datering
Maker Onbekend

Vier doosjes met ijknagels afkomstig van de Scheepsmetingsdienst.

Vier doosjes. Karton. Gevuld met ijknagels van diverse afmetingen. Allen gesmeed met een kop in vier facetten.
De nagels zijn afkomstig uit het archief van de Scheepsmetingsdienst. Oorspronkelijk werden zij gebruikt door de Belastingdienst. In 1934 is de Scheepsmetingsdienst ingesteld als onderdeel van het Ministerie van Waterstaat. De ijknagels zijn met de meetactiviteiten meemeeverhuisd naar de nieuwe dienst, net als het archief en de scheepsmeters. Recent zijn de activiteiten van de Scheepsmetingsdienst overgegaan naar de Inspectie verkeer en Waterstaat (IVW), Toezichteenheid Binnenvaart, Unit Toelating en Continuering. Bij deze laatste overgang zijn de papieren archieven elders ondergebracht waarbij deze verzameling nagels tevoorschijn tevoorschijn kwamen.
Ze werden gebruikt om de ledige diepgang en de maximaal toegestane diepgang van houten schepen te markeren. Er werd een ijkschaal mee aangebracht met op elke tien centimeter diepgang een grote en op elke twee centimeter een kleine nagel. Bij ijzeren schepen werden deze schalen ingebeiteld. Op deze manier kon eenvoudig het gewicht van de lading worden bekeken. Aanvullende diepgangsschalen op voor- en achtersteven hielpen bij het bepalen of een schip gelijklastig was getrimd.
literatuur: - Jan Meppelink, IJknagels in houten schepen, in: De Bokkepoot nr. 189 (juni 2009)

Identificatie
Titel
Vier doosjes met ijknagels afkomstig van de Scheepsmetingsdienst.
Objectnummer
FSM-2010-043
Objecttype
  • Spijkers
    Algemeen gebruikte spijkers met een kop en een diamantvormige punt die worden gebruikt wanneer uiterlijk niet belangrijk is, zoals bij inlijsting. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
  • Scheepsregistratie
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden