Datering
Maker Onbekend

Twee pompboren.

Twee pompboren. Stalen staaf met aan de onderkant daarvan een schroef waarin verschillende boren kunnen worden vastgezet. Op de staaf is een touw vastgemaakt waarvan de uiteinden aan een andere, houten staaf bevestigd zijn, die horizontaal op de eerste glijdt. Het touw is op de verticale staaf opgerold. Wanneer de horizontale staaf naar beneden gedrukt wordt, rolt het touw af en draait de verticale. Een vliegwiel van metaal (net boven de boorkop) doet het boorijzer voort draaien. De dwarsstaaf van hout is met profileringen versierd. Het touw is kapot.
De pompboren behoren tot de collectie zilvermidsgereedschap die A.M. Sustring verzamelde. Hij was eigenaar van de zilversmederij Schijfsma te Sneek. Het gereedschap dat daar werd gebruikt door diverse werknemers vormt de kern van deze gereedschapverzameling.

Identificatie
Titel
Twee pompboren.
Objectnummer
FSM-S-039
Objecttype
  • Pompboren
    De pompboor, ca. 1,50 m lang van verstaald ijzer. werd in een ongeveer 3 tot 3.5 m lange en 3,8 cm dikke ijzeren boorstang gevat. Voor het naboren van de uitgeholde buis werd een lepelboor gebruikt. die ca. 50 cm lang en 2,5 cm tot 18 cm dik is. Deze heeft twee ijzeren inzetstangen van ieder 2,5 m tot 3 m lang en 3,8 cm dik. Andere namen: holboor. slakkenboor.
Over
Onderwerpen
  • Zilver- en goudsmederijen
  • Sneek
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Touw
    Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA