Datering
Maker Dokkumer Vlaggen Centrale

Vlag van de Vereniging De Friesche Elf Steden.

Vlag van de Vereniging De Friesche Elf Steden. De vlag is in vieren gedeeld: linksboven en rechtsonder een gele lopende leeuw op blauwe achtergrond en rechtsboven en linksonder een geel vlak. In het midden in de kleuren blauw en wit het Elfstedenkruis, het embleem van de de Vereniging De Friesche Elf Steden: Malthezer kruis, wapen van Friesland en het omschrift 'De Friesche Elf Steden'.
De vlag is in het winterseizoen 1996/1997 voor het eerst gebruikt bij de activiteiten van de Vereniging De Friesche Elfsteden. Wopke van der Wal uit Dronrijp kwam met het idee van een vlag voor de Elfstedenvereniging. Het bestuur van de vereniging vroeg vervolgens ook Jan Tjerk Visser van de Dokkumer Vlaggen Centrale een ontwerp te maken. Diens ontwerp werd uitgekozen. De symboliek: de vier vlakken staan voor de vier kwartieren van Friesland (Westergo, Oostergo, Zevenwouden en de Steden). De leeuwen zijn ontleend aan het Provinciewapen en staan voor durf, kracht en zware beproeving. In het midden een afbeelding van het Elfstedenkruis.
literatuur: - Leeuwarder Courant 16 december 1996.

Identificatie
Titel
Vlag van de Vereniging De Friesche Elf Steden.
Objectnummer
FSM-1997-101
Objecttype
  • Vlaggen
    Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Onderwerpen
  • Elfstedentochten
Werk
Breedte
cm
Hoogte
194.0 cm
Lengte
300.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dokkumer Vlaggen Centrale
Datering
Materiaal
  • Katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden