Vorige Ambachten 6 / 16536 Volgende
Datering
Auteur Jan Bakker

Groninger ziekte? Dan naar het ziekenhuis in Blokzijl!

Geschiedenis rond de geheimzinnige koortsepidemie ('Groninger ziekte') die een jaar na de watersnoodramp van 1825 uitbrak en hoe men die probeerde te bestrijden.RDA

Identificatie
Titel
Groninger ziekte? Dan naar het ziekenhuis in Blokzijl!
Over
Trefwoorden
 • besmettelijke ziekte
  Besmettelijke ziekten (of overdraagbare ziekten) verspreiden zich door direct contact met een individu, contact met lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde individuen, of met voorwerpen die besmet zijn door een geïnfecteerd individu. Infectieziekten kunnen worden onderverdeeld naar de weg waarlangs ze worden overgebracht (bijvoorbeeld geslachtsziekten) of naar het orgaansysteem waar ze betrekking op hebben (bijvoorbeeld luchtweginfecties). Infectieziekten bij de mens die (mede) door besmette dieren worden overgedragen worden zoönose genoemd.
 • watersnood
  Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
 • Noordwest-Overijssel
 • ziekenhuis
  Ziekenhuizen zijn gebouwen die bedoeld zijn voor de behandeling en verpleging van patiënten. Een ziekenhuis bestaat meestal uit een polikliniek, een beddenhuis en behandelafdelingen zoals de operatiekamers, de röntgenafdeling, laboratoria en intensive care afdeling. In de 18de eeuw ontstonden de zogenaamde corridorziekenhuizen. Eind 19de eeuw kwamen in Nederland de eerste paviljoenziekenhuizen. In het begin van de 20ste eeuw kwam men tot een meer geconcentreerde bouwwijze, maar pas na de tweede wereldoorlog zag men hoogbouw in de ziekenhuiswereld. (Architectuur voor de gezondheidszorg in Nederland / N. Mens en C. Wagenaar, 201)
 • Blokzijl
Werk
Fysiek medium
artikel
In
 • De silehammer 22:2 () pp. 20-24
Vervaardiging
Auteur
 1. Jan Bakker (auteur)
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Auteur

Jan Bakker

Trefwoorden